Анатомия на косата

Малко информация за устройството на косата:)

-Косъмът се състои от корен, разположен вътре в кожата и обвит от космена торбичка - фоликул. Коренът на косъма завършва с удебеление - космена луковица.

-Над повърхността на кожата се намира стъблото на косъма. Фоликулът се съединява с космения мускул. Интересно е, че той може да се съкращава в резултат на емоции. Оттук идва и популярният израз  “настръхва ми косата”.

-Стъблото на косъма е покрито от външен слой - кутикула. Това е защитната обвивка на косата. Тя се състои от рогови пластинки (люспички), подредени като керемиди. Ако роговите пластинки са плътно прилепени към косъма, той е гладък и блестящ. За да не се отделят роговите пластинки от косъма, е добре след миенето косата да се изплаква с кисел разтвор. За тази цел в 1л вода разредете 1 супена лъжица оцет или лимонен сок, или 2г лимонена киселина.

-Под външния слой се намира пигментът - меланин. Той придава цвета на косата. При химическо къдрене и боядисване този слой се подлага на въздействието на химикали, при което меланинът влиза във взаимодействие с алкали или киселина.

С възрастта в косата се увеличава съдържанието на мехурчета въздух и намалява количеството на меланина. В резултат на това косата потъмнява или изсветлява и посивява.

-Сърцевината на косъма - мозъчният слой - се състои от ненапълно вроговели кръгли клетки.

-Косата може да “бухне”. При това обемът се увеличава с 10-20%.

-Косъмът живее от 5 до 15 години, а понякога и по-дълго. Космите могат да опадат. Вместо тях от косменото легло могат да израстат нови.
Опадането на косата се наблюдава при болести, стрес, инфекции, облъчване. Понякога косопадът зависи от наследствеността или хормонални изменения в организма.
Ако сте забелязали каквито и да било увреждания на косата, старайте се да не я подлагате на допълнително натоварване. Не се боядисвайте, още по-малко не се обезцветявайте. Мийте я по-рядко и със специален шампоан. Разресвайте я внимателно. Ако състоянието и се влоши, най-добре се посъветвайте с дерматолог.

структура на косъма
структура на косъма