Грижа за косата

В днешно време, за да изглежда добре косата, на преден план излизат здравето й и правилната грижа за нея.
Какво включва правилната грижа за косата? От целия спектър с процедури за коса, макар и най-елементарният, миенето се явява най-важният компонент, тъй като има както хигиенни, така и козметични цели. За здравата коса (но не и за увредени и изтощени коси) правилното и навременно миене е минимално достатъчната процедура за грижа на косата. Въпросът за честотата на миене на косата се решава строго индивидуално - от ежедневното миене на косата до веднъж на 8-10 дни. Правилото тук е само едно - да се мие косата толкова често, колкото е необходимо. Тези, които използват козметични продукти за изправяне или къдрене (като гелове, мусове, лакове), е желателно да измиват косите си всеки ден, тъй като тези средства утежняват косата, което се отразява лошо на състоянието й. За ежедневно измиване трябва да се използват меки шампоани, предназначени специално за тази цел.

Не се препорачва да се измива косата с прекалено гореща или прекалено студено вода - оптималната температура е 33-35 градуса. Колкото по-мазна е косата, толкова по-хладка трябва да бъде водата. Освен това, не трябва да се нанася шампоан на суха коса - първо се намокря хубаво косата, след това се излива малко количество шампоан в дланите, разтрива се и бавно и внимателно се втрива в кожата на главата, а косата едва едва се намазва с образувалата се пяна, без да се трие силно, за да не се увреди кутикулният слой. Нужна е да се насапунисва косата  два пъти - при първото измиване се отделят замърсяванията, праха и кожната мазнина, а лечебният ефект на шампоана се проявява едва при второто нанасяне. Не забравяйте също, че след използването на шампоан и други продукти за баня е необходимо те да се отмиват старателно с вода и да не се допуска на повърхността да остават остатъци от изимващи продукти.

Смята се, че косата трябва да се разресва добре както преди така и след измиването. Препоръчва се късите коси да се разресват от корените, а дългите - първо по краищата, постепенно придвижвайки към корените. Мократа коса е по-добре да не се разресва, освен ако това не е необходимо. Най-доброто сушене се явява естественото изсъхване на косата. Добре е да се използва сешоар по-рядко, освен ако прическата не се нуждае от стилизация със сешоар.

Сега за главното - как да се избере нужното средство за измиване на косата. Като начало, за тези цел въобще не е подходящ сапун, той напълно унищожава защитната водно-липидна бариера както от косата, така и от кожата на главата. Косата  след такова измиване става прекалено суха, уврежда се, трудно се разресва, става по-безжизнена. За да не се нанася такава вреда на косата и при това все пак да се отмива от насъбралата се мазнина, прах и мартви клетки, съществуват шампоаните - те имат слабо-кисела среда, естествена за нашата кожа и коса и действат много по-меко, отколкото сапуна.
При избора на шампоан използвайте простия принцип: внимателно четете текста на опаковката и използвайте този шампоан, който е предназначен за вашия тип коса, а след като започнете да го употребявате, анализирайте резултатите. Като положителни резултати от използването на шампоана могат да се считат чистотата на косата и отсъствието на мазнина по нея, блясъкът и след изсъхване, лесно разресване и форма, отсъствие на раздразнение на кожата на главата. За да се разбере, че даден шампоан не ви подхожда, са достатъчни едно или две измивания, а за да се стигне до извода, че този шампоан е точно за вас, е необходимо да се използва редовно в течение на няколко седмици. Освен това, хубавият шампоан трябва и да сваля статическото електричество от косата, а главното е да попълва загубата на белтъци, влага и хранителни вещества. Твърдението, че от време на време шампоанът трябва да се сменя е мит - ако сте си избрали шампоан, който напълно ви устройва, да го сменяте за друг си струва само при изменение на косата ви.

С изклучение на нормалния тип коса, всяка коса се нуждае от специални грижи, за да изглежда добре, особено сухите и изтощени коси.

С изклучение на нормалния тип коса, всяка коса се нуждае от специални грижи, за да изглежда добре, особено сухите и изтощени коси.

След използването на шампоан се препоръчва да се нанася балсам. Той изпълнява няколко функции: облекчава изсъхването и разресването на косата, придава еластичност. Добре е да се използват шампоан и балсам от една марка, те си съответстват един на друг по състав и действието на балсама максимално ефективно допълва действието на шампоана. Съчетаването на шампоан и балсам от разбични линии не носи много полза на косата, а в някои случаи може да предизвика и алергични реакции. Нерядко балсам се съдържа в шампоан 2 в 1, но това е по-скоро “походен” вариант, отделното използване на балсам е много по-ефективно. За възстановяване на увредени коси са предназначени специални средства за експресно лечение - те заглаждат косъма, оказват възстановяващо и подхранващо действие. Зо по-продължителен, пълен и дълбок ефект съществуват маски - те се нанасят на косата за 15-20 минути 1-2 пъти в седмицата.

За основна грижа за косата това в общи линии е напълно достътчно. Но когато говорим за грижа, се подразбира здрава коса, имаща едни или други особености, но когато тези или други особености преминат разумни граници и се превърнат в проблеми, трябва да се говори за лечебни средства. От всички проблеми с косата пърхотът е този, който се среща най-често. Основната версия за възникване за възникването му се явява инфекционна, известен е и възбудителят - патогенна гъбичка. Той постоянно съществува на кожата на главата във вид на спори, но в момента, в който се появят подходящи условия за неговото бурно размножаване, а това могат да бъдат стрес, нарушения на имунната система, неправилно хранене, заболяване на стомашно-чревния тракт, хормонално смущение. Гъбичката преминава в активно състояние. Променя се цикълът на развитие на клетките на кожата и вместо установения за един месец, целият цикъл се съкращава до седмица. В резултат получаваме много люспички, по-често мазни белезникаво-жълти, количеството на които значително превишава нормата, затова и стават забележими с невъоръжено око. Но ако освен това има и още сърбеж на главата, отделни области с почервеняване на кожата, това вече са симптоми на себорея. Важно е да се различат тези два кожни проблема: ако с пърхота може да се борем с козметически средства, то себорята е нужно да се лекува.
Себорея се нарича заболяване на кожата, което се характеризира с ненужно образуване на мазнина и предизвиква различни нарушения в работата на организма, хормонални изменения, наследствена

Ако искате да имате красива прическа, преди всичко трябва да обърнете внимание на здравето на косата си и кожата на главата и да полагате системни грижи за тях

Ако искате да имате красива прическа, преди всичко трябва да обърнете внимание на здравето на косата си и кожата на главата и да полагате системни грижи за тях

предразположеност, интоксикация и други. Да се определи какъв е проблемът при вас, може да извършите и самостятелно: пърхотът обикновено изглежда като дребни белезникави люспички, при себореята люспите са жълт цвят и толкова големи, че около една ляспа могат да порастат 2-3 косъма.

Не се опитвайте да лекувате себореята самостоятелно - лечението трябва да се предпише от специалист!
Пърхотът рядко е единственият проблем с косата - обикновено сухата коса се съпровожда със сух пърхот, а мазната - с мазен. Затова е нужно да се борим с няколко проблема едновременно, т.е необходими са комплексни средства.
Много важно е да се разбере, че грижата за косата, както и грижата за всяка друга част от тялото е доживотно занимание. Не трябва да се грижим старателно за косата си някой друг месец, а после да забравим за това, надявайки се, че вече до края на живота ще бъда здрава. Бъдете последователни и не оставяйте косата си без грижа!