Избор на подстрижка

Какво трябва да знаете при избора на нова подстрижка

1. Гледайте на себе си реалистично.

Да избереш подходяща подстрижка не е чак толкова проста задача - тя трябва да съответства на типа лице, структурата на косата, стила на живот, вашите представи за модна прическа. При това,  трябва да можете да я поддържате и вкъщи самостоятелно толкова бързо, колкото ви е необходимо.

Можете да изберете няколко фотографии с прически, които бихте желали да имате и да се посъветвате с фризьора какво би Ви отивало.

Освен това, обезателно го попитайте дали избраната подстрижка ще отива на вашия тип коса.

Даже най-страхотната подстрижка след два дни ще изглежда ужасно, ако не съумеете правилно да се грижите за нея. Обсъдете с фризьора какви средства са необходими, за да се грижите за прическата. Ако това не ви е по силите, изберете по лека за поддържане прическа.

Много  е важно как се възприемате. Научете се да имате предвид особеностите на своята коса и по-малко се влияйте от другите. Никога не питайте прекалено често и прекалено много хора дали харесват вашата прическа или не. Най важното е вие самите да се чуствате комфортно с новия си вид.
Гледайте на положението реалистично. От тънката коса няма да се получи буйна грива, а от естествените къдрици няма да се получи права гладка коса. Приемете се такива, каквито сте. Научете се внимателно да се гледате отстрани.

Анализирайте вашата коса добре. За жените с гъста коса не всички прически биха били подходящи.
Много жени пък имат прекалено тънка коса -за тях е важно да изберат “обемни” подстрижки. Обем се създава с филирани кичури, тъй като космите с различна дължина се “поддържат” един друг.

Също така, спортните прически най-добре изглеждат на спортни жени.

Ако косата ви е природно чуплива, можете да изберете прически със всякаква дължина. Тук е много важно да се отчита направлението на растеж на косата. Къдравата коса е важно да се стриже по направлението на растежа и да се филира с ножици.

Ако имате непослушна коса, изберете по-дълга прическа.

Късата коса трябва да се подстригва на 4-6 седмици иначе и най-красивата прическа ще развали вида си. За това време косата израства примерно с 1-2 см и краищата и стават много тънки.

2. Някои зависимости при избора на прически от външността.

За идеално се счита овалното лице. Затова и всички останали форми лица с помощта на прическата се стараят да се приближат към формата на овалното.

Но “чисто” овалното лице, както и “чисто” правоъгълното в природата се срещат изключително рядко. По-често биват смесени типове. Затова, определяйки формата на своето лице се отклонете от частността. Постарайте се приблизително да разберете към коя форма вашето лице е най-близо.
Тук ние ще разгледаме пет основни типа лица: овално, триъгълно, квадратно, правоъгълно и кръгло.
На овалното лице отиват практически почти всички типове прически.

При триъгълно лице най-добре е да се избере такава прическа, на която най-широката част се разполага по линията на средата или меката част на ухото. С дълъг прав или асиметричен бретон до веждите. С къдрици на темето.  Тупиране. За да не се подчертават широките скули, не избирайте къси бретони и не зачесвайте страничните кичури гладко назад.

На квадратно лице най-много ще отиват асиметрични подстрижки и прически. Вълнисти, чупливи коси. Път на косата. Полуоткрити уши. Тупиране на тила и отстрани. За да не се подчертава обемната брадичка не правете дълъг и гъст бретон, откажете се от симетричните прически и откривайте лицето напълно.

При правоъгълно лице избирайте прически, закриващи ушите. Прически  със спускащи се покрай ушите къдрици. С прав или гъст бретон до веждите. По-добре се откажете от прави  дълги коси, прически с вертикални линии тъй като те визуално удължават лицето.

При кръгло лице се препоръчва, контурът на която се разширява от върха та ушите. Скосен бретон. Диагонален път. Асиметричен силует. Откажете се от прически с кръгъл контур, повтарящ формата на лицето, от гладко сресаните от лицето коси, от прав път.

И още няколко съвета:

Ако имате дълъг нос, направете дълъг пищен бретон. Пищна прическа. Тупиране, конска опашка. Не правете гладки косите.

Ако имате малък нос, направете прическа с дребни къдрици. Откажете се от бретон и големи къдрици.

Ако имате дълга шия, закрийте я с коса. Ако имате къс врат, открийте го. Отзад направете триъгълна форма.

Ако имате големи уши, покрийте ги наполовина с коса.

Ако сте ниски на ръст, не правете пищни прически. Ако сте високи, едва увеличете главата с немного пищна прическа.