Стилизиране на косата

С правилно стилизиране можете да постигнете почти всякакъв ефект. След като определите своя тип коса, изберете правилните продукти и уреди да стилизация, за да оформите желаната прическа.

С правилно стилизиране можете да постигнете почти всякакъв ефект. След като определите своя тип коса, изберете правилните продукти и уреди да стилизация, за да оформите желаната прическа.

Стилизиращи продукти

Задача на всеки продукт за стилизиране на коса е да придаде на прическата трайност, форма и блясък. Вие трябва внимателно да определите какво именно е нужно да направите, за да бъде прическата както ви се иска. След това изберете в магазина необходимият стилизант.

Така например, лосионите придават по голяма устойчивост на прическата с помощта на сешоар и ролки.

Мусовете и пяните обикновено се нанасят на влажна коса, а след това се стилизират с помощта на сешоар.

Гелът е силно фиксиращо средство. С негова помощ на късите коси може да се придаде всякаква форма. Освен това може да се създаде ефекта на мократа коса.

Лакът придава трайност и здравина на прическата.

Сухите, твърди и матови коси може да се стилизират  по щадящ начин с помощта на стилна стилизация.
Пяната, гелът и лакът за коса с меко действие ще придадат на прическата не само обем и трайност, но и ще я снабдят с подхранващи вещества. Ако постоянно стилизирате косата си с помощта на сешоар, купете си средство с филтър от горещия въздух. По този начин косата няма да се изсушава и къса.

Много подхранващи вещества и вещества, придаващи на косата вид като на коприна се съдържат в спрейовете за предпазване на косата от сушене. Те обвиват косата и я защитават като броня от горещия въздух. Но тези средства не фиксират така силно прическата.

Ако искате да си направите стилна прическа, използвайте пяна за коса. Тя придава на тънката коса обем, запазва къдриците и укрепва отделните части от прическата. Тук е важно правилно да се дозира. За къса коса е достатъчно количество с размер на гръцки орех. Прекалено много пяна ще направи косата твърда и лепкава.

стилизиране

стилизиране

С помощта на гел за коса може да задържите къдриците при плътна коса, вълни и филирана подстрижка.

Гелът със  силна фиксация прави късата подстрижка устойчива във ветровито време.

Мокрият гел е предназначен за създаване на ефекта на мокрите коса, много популярен лятно време.

Гелът-спрей придава на косата по-голяма устойчивост и не я прави твърда. След изсушаване с помощта на такъв гел косата без усилие може да се разреши.

Ваксата за коса “обуздава” къдравите и сухите коси и едновременно се грижи за тях. Тя съдържа много масла, което способства за по-доброто прилепване на кератиновите люспички. В резултат косата става по-блестяща и по-добре се поддава на стилизиране.

За жените с тънка коса е идеален лосионът за оформяне на коса. Той придава на косата повече трайност и обем. Той може да се нанесе както на мокра, така и на суха коса, а ако е нужно, може да се нанесе само на отделни кичури от косата.

Лакът за коса, фиксатор или спрей е идеалният завършек на прическата. Той фиксира косата и и придава блясък. Тези средства е най-добре да се купуват в аерозолна опаковка. Така може да ги разнесете по дължината на косата, от което косата получава по-голям обем и устойчивост. За тази цел с разтворени пръсти повдигнете косата от корените. Напръскайте в основата на косата със спрея. След нанасянето на тези средства косата не се разресва.

Практически всяко средство за оформяне на косата, което се продава в магазините, може с голям или по-малък успех да се замени за средство, приготвено вкъщи по народни рецепти.
Вместо пяна за коса може да се оформи с бира. Такъв ефект придава и млякото.
“Послушната” коса може да се оформи с помощта на вода. “Непослушната” - с помощта на сладка или солена вода.
За повече блясък може да се използва при оформянето лимонов или портокалов сок.
На тънка коса много добре ще подейства отвара от ленено семе. За това една чаена лъжичка ленено семе залейте с половин чаша вода и кипнете за 15-20 минути. Охладете и прецедете. Нанесете отварата на косата непосредствено преди оформяне на прическата.
На тънка и непослушна коса вместо гел може да използвате желатин. Една трета чаена лъжичка залейте с половин чаша вода. Накиснете желатина за 3 часа, след това стоплете почти до кипване (но не кипвайте!) и разтворете желатина. Охладете, прецедете и нанесете на косата.
За суха коса вместо гел и фиксатор може да се използва хлебна отвара. Рецепта за нея е описана в Домашни маски за коса. Разбира се, нанася се на косата не кашицата, а прецедения разтвор.
Ефектът на мократа коса дава овлажняващият крем или мляко.
Ефектът на ваксата - всеки подхранващ крем за суха кожа.
Средствата за запазване на прическите е удобно да се нанасят с помощта на пулвелизатор.

Инструменти и уреди за стилизиране

Четки и гребени

Без тези инструменти естествено няма как да минете. Материалът е въпрос на личен вкус. Главното в тях е изработката - не трябва да имат остри зъбци, за да не драскат кожата на главата и да не късат косата.

Важно е четките и гребените да се съхраняват добре. По време на миенето на косата, те също могат да се измиват с шампоан. Да се почистват е нужно веднъж седмично. Иначе рискувате да изцапате измитата си коса. Гелът, ваксата и най-вече лакът оставят по гребена бял слой. Този слой  трябва редовно да се почиства. В краен случай може да се почиства с пиличка за нокти.

Четките и гребените се избират според типа на косата. Четките с гъсти зъбци са подходящи за къса коса, а с редки - за гъста и дълга коса. Универсалната четка има зъбци с различна дължина.

За оформяне и моделиране на прическата са идеални кръглите четки. Те се използват и от професионалисти. Могат да бъдат с голям или по-малък диаметър.Краищата на зъбците на кръглите четки трябва да бъдат шлифовани от всички страни, за да не увредят мократа коса.
За стилизиране със сешоар добре ще повлияят  и пластмасовите четки с много редки зъбци - т.нар. скелетни четки, или полукръгли с еластични зъбци.
Такава четка може да придаде по-голям обем на коса с дължина до рамото.

Масажните четки (тези, които имат зъбци с тъп връх) трябва да бъдат с твърди, но дълги зъбци и да бъдат върху гумена основа. С четката се започва де се масажира главата от тила във всички направления. След 3-5 минути трябва да се усети приятна топлина. Такъв масаж е противопоказен при себорея, особена мазна. Като цяло с масажни четки няма необходимост да се разресва усилено косата преди сън. Това само ще стимулира дейността на мастните жлези и ще увреди корените на косата.

Гребените с редки зъбци разресват косата много внимателно. Гребените с гъсти зъбци по-скоро са предназначени за къси мъжки прически. В другите случаи те се заплитат в косата, особено в мократа, опъват я и я накъсват.

За оформяне и разресване на косата най-удобен е гребен с наполовина гъсти, на половина редки зъбци.
Разресвайте косата винаги от краищата, постепенно придвижвайки се нагоре.
За тупиране и начесване вземете гребен с дръжка и гъсти зъби.

Начесването представлява набухване на кичурите по цялата им дължина. Кичурите се държат перпендикулярно. При това разресването става от краищата на косата към корена. Кичурите се начесват няколко пъти до придаване на нужния обем.

При тупирането се придава обем на кичурите, като се решат от вътрешната страна. Не е задължително да се опъват перпендикулярно на кожата на главата. Държат се в направление, близко на това, в което ще бъдат в прическата. Разчесването става така, че зъбците да не излизат от външната страна на кичурите.

Сешоар

Преди да използвате сешоар, вземете под внимание следното: горещият въздух разрушава защитната кисела обвивка на косата, прави я суха и лесно чуплива, като при това уврежда кожата на главата.
Не трябва да се сушат със сешоар напълно мокри коси, това е много вредно. Първо леко подсушете с кърпа. След това разрешете с рядък гребен.

Не решете мокра коса с четка, тя разтяга мокрите коси и дори ги къса.
Напръскайте косата с фиксатор или пяна. Вече може да подсушите косата със сешоар.
Първо се сушат горните пластове коса, прокарвайки пръсти през тях или с помощта на скелетна четка. Идеалното разстояние между косата и сешоара е 20 см. Никога не дръжте сешоара по-дълго на едно място, за да не пресушите косата.

Ако често сушите косата си със сешоар, следете той да не прегрее. Сешоарът трябва да има регулатор за топла и студена струя.

За да направите хубава прическа със сешоар, използвайте с него и приставки. Сешоарът с дифузер придава на косата по-голям обем. На издутата пластинка на дифузера съгласно формата на главата са разположени 25 зъбеца с различна дължина. По време на сушенето с приставката трябва да се държи под прав ъгъл и да се правят с нея по главата меки кръгообразни движения, повдигайки леко косата.

За да направите прическата по-устойчива, повдигнете косата в основата и с помощта на гребен или четка леко назад. След това повдигнете напред, подсушавайки с горещ сешоар. След това разресвайте с четка този участък, докато не изстине. за непослушните коси повторете процедурата няколко пъти.
За да оформите къдрици или вълни, още веднъж втрийте в косата пяна или друг стилизант. Изсушете със сешоар с малка струя, непрекъснато разресвайки. Най-добре ще се направи с разсейваща въздуха приставка, която няма да обърква косите.

Ето още един способ: разделете косата на квадратни участъци. Навийте кичурите, завържете на възели и закрепете с фибички. Изсушете косата със сешоар, развийте и разрешете с пръсти.
Късата коса първоначално се суши отстрани, след това се повдигат нагоре и продължават да се сушат.

Преса за коса и маша

Стилизирането на коса с преса или маша е по-добре да се прави само на суха коса. При мокра коса е опасно използването на такива уреди.
Косата много се уврежда, ако преди това сте нанесли лак или друг стилизант. От това косата може да стане суха, чуплива и да загуби своя блясък.
За да не се изгори кожата на главата, като хващате косата с пресата, можете да поставите под нея гребен. Не дръжте пресата или машата на кичур повече  от 20-30 секунди. Изтегляйте ги от кичура много внимателно.
Не трябва да ги използвате  всеки ден, за да не се изсуши прекомерно косата.

Ролки

Ролките се различават по размери, форма и предназначение. Вероятно повече ще ви хареса определен вид ролки, които ще ви бъде по-удобно да използвате и резултатите ще бъдат по-добри.
За къса коса ще са подходящи ролки с диаметър 5-8 мм. За дълги - с диаметър 10-20 мм. Къдриците от тънки ролки се запазват по-дълго.
Средните  и големите ролки придават на прическата обем. На косата със средна дължина се появяват големи вълни, а на дългите - меки вълни.
Ширината на кичурите коса не трябва да бъде повече от дължината на ролката. Косата винаги се навива перпендикулярно на повърхността на ролката. Ролките трябва да са силно притиснати към кожата на главата.

Навиването на косата започва от средата на главата и отпред назад.
При навиването на косата на ролките обезателно обърнете внимание на краищата на косата - те трябва да бъдат навити на ролките равномерно.
След като изсушите косата, която е навита на ролки, още веднъж по цялото направление на главата минете със сешоар. Това ще отстрани начупванията, получени то ролките. Много са удобни хартиените ролки. На тях може леко и бързо да се навива както мокра, така и суха коса. Те са покрити по цялата си повърхност с микроскопически пластмасови власинки. Косата прилепва за тях без да се уврежда. Тези ролки не е нужно допълнително да се закрепват и косата леко се отделя от тях. Хартиените ролки биват с различни размери. Те са идеални за жените, които по-трудно се справят с навиването на косата на ролки. Не по-малко практични са папилотките. С тяхна помощ може да се освежи химическото къдрене и природно-вълнистите коси, също така бързо, за една вечер да се направят къдрици.
Ролки може да се направят от вестник или от носни кърпички. Хартиените или платнени, здраво опънати тръбички трябва да бъдат с дължина 10 см, за да може да се завържат на възел. Отделете широки кичури коса, навлажнете косата, може и с лак и сплетете кичура в плитка. Навийте косата на хартиени тръбички.
След известно време развийте къдриците и разрешете с рядък гребен.

Клипсове и шнолки

Машата за създаване на вълни придава на косата пластичност. Първи втрийте гел или пяна. След това на тези участъци, на които искате да направите вълни, с показалеца и средния пръст оформете вълна. Всяка вълна закрепете с една или няколко вълни. Подсушете хубаво косата и в никакъв случай не разресвайте с гребен. Вълните може да се зафиксират с гел.